piątek, 30 lipca 2010

Focaccia. I ratatuja



Focaccia to podobno siostra pizzy. Nieco zapomniana siostra. A warta uwagi. Nie tylko ze względu na smak, ale i na prostotę w przygotowaniu. Swietna jako dodatek do sałatek ze świezych warzyw, ale tez do tych z patelni.
Przepis na focaccię pochodzi stąd:
Troszkę go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast szałwi dałam świeży tymianek i dorzuciłam jeszcze łyżkę parmezanu. Poza tym zwiększyłam ilość uzytej wody, mleka i oliwy.
FOCACCIA
składniki (na placek o średnicy 24 cm):
  • 400 g mąki
  • 3 łyzeczki cukru
  • 1 czubata łyzeczka soli + gruba sól do smaku
  • pęczek tymianku
  • 1 0pakowanie suchych drozdzy
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oliwy

W misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, drozdzami i posiekanym tymiankiem. Usypać stozek, zrobić w nim zagłębienie i stopniowo dodawać wodę, mleko i oliwę, mieszając widelcem, az ciasto będzie bardzo miękkie. Rękami natartymi oliwą przełozyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, w cieście zrobić palcem dziury, posmarować je oliwą i posypać grubo ziarnistą solą. Piec około 15 minut, az focaccia urośnie i się zarumieni. Pokroić w kliny i podawać.

RATATUJA

składniki:

  • duza cebula
  • 2-3 zółte papryki
  • 1 mały bakłazan
  • 1 cukinia
  • 1 mały zielony ogórek
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • oliwa
  • sól
  • zioła prowansalskie

Warzywa umyć, pokroić w kawałki. Wrzucać na patelnię w powyzszej kolejności i dusić do miękkości. Doprawić solą i ziołami. Gotowe!



4 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)