piątek, 28 września 2012

Zupa z cieciorki ze szpinakiem


Rozgrzewająca i pożywna zupa na nadchodzący zimny sezon.

Składniki:
  • 2 puszki cieciorki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • puszka pokrojonych na kawałki pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: gęsty jogurt
Na rozgrzanej patelni podprażyć kmin i kolendrę. Dodać oliwę, posikaną cebulę, czosnek, imbir i  seler. Smażyć około 5 minut. Dodać 1 puszkę cieciorki, pomidory i bulion. Gotować 25 minut. Kolejne 20 minut gotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i resztą cieciorki. Część zupy zmiksować i wlać do pozostałej. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać szpinak i zagotować. Podawać z kleksem jogurtu.

Przepis pochodzi z październikowego Zwierciadła. Troszkę go zmodyfikowałam.


wtorek, 25 września 2012

Sałatka z rukolą i gruszką


Sałatka ta powstała na rocznicową kolację. Chciałam stworzyć coś lekkiego, pysznego i błyskawicznego w przygotowaniu, bo trzeba było jeszcze dzieci położyć spać.
Na deser podałam tiramisu, które mogłam przygotować wcześniej i ukryć w lodówce przed ciekawskimi spojrzeniami.

Składniki:
  • 2 spore garście rukoli
  • 1 gruszka
  • kawałek gorgonzoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny
Rukolę umyć i osuszyć, można porwać na  kawałki. Gruszkę obrać pokroić w ósemki. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Na talerzu rozłożyć rukolę, na niej poukładać gruszkę i ser. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu i cytryny. Podawać z grzankami.


sobota, 22 września 2012

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Klasyczny pszenno-żytni chleb, który warto mieć w swoim repertuarze!

Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka) *
Zaczyn



Wieczorem, składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby się połączyły.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc.
Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły.
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi. Ja piekłam mój chleb w tortownicy o średnicy 26 cm.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Można spryskać wierzch olejem.
W przypadku dodania drożdży, ciasto może wyrosnąć już po godzinie, jeśli będzie tylko na zakwasie, potrwa to kilka godzin, ale warto poczekać.
Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi, np. mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wstawiamy do piekarnika.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i studzimy na kratce.

*Zwykle drożdże pomijam, chleb rośnie wtedy zdecydowanie wolnej, ale jest w stu procentach zakwasowy!

Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.



środa, 19 września 2012

Jesienne ciasto ze śliwkami i jabłkami


Kolejna wariacja na temat ciasta 'upside down'. Bardzo lubię piec ciasta tego typu, bo zawsze bawi mnie niepewność czy ciasto uda się odwrócić i owoce zostaną na odpowiednim miejscu. Ten przepis pochodzi ze strony lawendowy dom od kuchni. Ciasto wyszło super puszyste i jak widać udało się je odwrócić bez pogubienia owoców ;)


Składniki:

  • śliwki / jabłka (u nas mieszanka)
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody

Na dnie formy (u nas patelnia z odłączaną rączką) rozsypać pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać. Na karmelu ułożyć pokrojone owoce. Jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasta wylać na masę. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Upieczone ciasto po 3 minutach od wyjęcia z piekarnika odwrócić do góry nogami na talerz / paterę.  



niedziela, 16 września 2012

Tiramisu bez jajek


Tiramisu należy do moich ulubionych deserów. Dziś chciałam Wam go zaprezentować w wersji bez jajecznej, dla tych, którzy nie chcą, bądź też nie mogą surowych jaj jeść. 
Przygotowanie zajmie Wam jakieś 15-20 minut, ale musicie przygotować go wcześniej, by zdążył się schłodzić w lodówce.



Składniki:
  • paczka biszkoptów
  • filiżanka mocnego espresso
  • kakao
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 30 %
  • łyżka amaretto*
  • 5 łyżek cukru ( u mnie brązowy, jeśli nie lubicie, gdy Wam coś chrzęści między zębami, użyjcie cukru pudru)
Amaretto wymieszać z kawą. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier i ponownie wymieszać. W szklankach lub pucharkach układać kolejno: biszkopty namoczone w espresso, krem ze śmietany i mascarpone i kakao ( najlepiej przesiewać je przez niewielkie sitko ), powtórzyć 2-3 razy, w zależności od wysokości pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

*Gdy nie mam w domu amaretto, dodaję do kawy kilka kropli olejku migdałowego.



poniedziałek, 10 września 2012

Tarta cukiniowa z ricottą


Świetny pomysł na obiad lub kolację. Sycące i bardzo smaczne ciasto. Doskonałe na ciepło i na zimno. Musicie spróbować!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
Farsz:
  • 1 cukinia
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj pokrojone na kawałki masło i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę (dzięki temu unikniesz bąbli na cieście) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem lub do 200 st. C bez termoobiegu. Piecz 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzchu  ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na około 25 minut ( 180 st. C z termoobiegiem, 200 st. C bez). Ricotta powinna się ściąć, a cukinia lekko przyrumienić. Smakuje na ciepło i na zimno. 

* Czerwone akcenty na zdjęciach to papryczka chili. 

Przepis zaczerpnęłam z Palce Lizać 28 sierpnia 2012.


wtorek, 4 września 2012

Kruche rogaliki bez cukru


 Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Na dodatek bez dodatku cukru, więc można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia :)
 Przepis znaleziony w Lawendowym Domu.


Składniki:
 
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
nadzienie – użyłam konfitury z czerwonych borówek, powideł śliwkowych i dżemu jagodowego ( oczywiście nie mieszałam ich ze sobą! )

Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części np. nożem do pizzy wychodzi sprawnie. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć w kierunku czubka, formując rogalik.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut ( może być krócej, to zależy od piekarnika ). Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy.