poniedziałek, 29 października 2012

Pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą



Dziś chciałam Wam zaproponować pierogi z oryginalnym nadzieniem. Smakują one naprawdę ciekawie i zdecydowanie można je podać gościom :) Będą zachwyceni!
Nadadzą się też  na codzienny obiad i na pewno będą smaczną odmianą. Polecam!

Przepis na ciasto pierogowe znajdziecie tutaj.

A oto farsz:
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • około 75 g sera Ricotta
  • szczypta soli
Pomidory drobno pokroić, wymieszać z serkiem i solą. Nakładać na wykrojone z ciasta koła, skleić. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut. Podawać polane masłem.

Pomysł na farsz zaczerpnęłam z "Przemytników marchewki, groszku i soczewicy" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło. Podałam już moimi modyfikacjami.

piątek, 26 października 2012

Łatwy chleb na drożdżach


Wiem, że nie każdy ma czas piec na zakwasie. Ja czasem też muszę dość sprawnie przygotować jakiś wypiek na  kolację, a zakwas potrzebuje czasu. Wiadomo. 
W takich sytuacjach ratują nas drożdże. 
Dziś mam dla Was przepis pochodzący z "Apetycznej Panny Dahl" Sophie Dahl, którą to książkę ostatnio namiętnie przeglądam i wykorzystuję z swojej kuchni. Zamieniłam jedynie suszone drożdże na świeże.

Składniki na 1 duży bochenek:
  • 450 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
W dużej misce wymieszaj sypkie składniki. W dzbanku wymieszaj ciepłą wodę, olej, miód i drożdże. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszaj, Przykryj miskę i postaw w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (około 20 minut). 
Następnie wymieszaj ciasto, by powróciło do początkowej objętości. Przełóż je do nasmarowane olejem i posypanej płatkami owsianymi 1,5 litrowej formy keksowej i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. 
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (170 st. C z termoobiegiem).
Wstaw formę z ciastem do piekarnika na 45-60 minut. 
Studź na kratce.
Smacznego!


wtorek, 23 października 2012

Lody mango od Jamiego


Za oknem coraz bardziej ponura i mgliście, zapraszam więc dziś na deser, który przypomni Wam słoneczne i gorące lato!

Składniki:
  • 500 g mrożonych kawałków mango
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 limonka
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 250 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
  • opcjonalnie gorzka czekolada do posypania
Zmiksuj w malakserze zamrożone kawałki mango z miodem, sokiem z limonki, miętą i jogurtem. Przełożyć do pucharków i od razu podawać lub włożyć do zamrażalnika i podać w stosownym momencie :) 

Przepis z "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.


czwartek, 18 października 2012

Owsianka morelowa z miodem


Owsianka w różnych odmianach i formach gości na naszym śniadaniowym stole kilka razy w tygodniu. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewa od środka, co w porze jesienno-zimowej ma znaczenie.
A jej przygotowanie nie zajmie Wam wcale więcej czasu, niż uszykowanie kanapek. Użyjcie tylko płatków błyskawicznych!

Składniki na 2 porcje:
  • garść suszonych moreli
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. mleka ( lub 1 szkl. wody i 1 mleka )
  • 1-2 łyżki miodu
Pogotuj na małym ogniu sok pomarańczowy z morelami i korą cynamonu (około 5 minut).
W drugim rondlu ugotuj owsiankę. Odsącz morele z soku pomarańczowego i dodaj do owsianki. Podaj w dwóch miskach z łyżką miodu.*

*w oryginale był jeszcze kleks creme fraiche

Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl



wtorek, 16 października 2012

Chleb na zakwasie z suszonymi owocami



Z okazji Światowego Dnia Chleba prezentuję Wam dziś mój nowy wypiek.  Chleb pięknie wyrasta, nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Ma lekko klejący, a zarazem dość lekki miąższ z pięknymi dziurkami. Smakuje cudownie!



Przepis ten znalazłam na blogu Pistachio. Moja modyfikacja polegała wyłącznie na zastąpieniu mąki żytniej w cieście właściwym przez mąkę pełnoziarnistą. Cytuję za Lo:

zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej  
  • 100 g wody
  • 50 g zakwasu żytniego 


ciasto chlebowe:



300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

370 g mąki pszennej 
16-18 g soli 
30 g miodu (1 łyżka)
100 g jogurtu naturalnego
450 ciepławej wody
100 g suszonych owoców (dałam 50 g suszonych śliwek i 50 g suszonych moreli)



Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.

Po fermentacji wymieszać zaczyn z resztą składników (pokrojone na kawałki owoce dodać na samym końcu).Odstawić na godzinę. Wyrobione ciasto jest dość lepkie i klejące. Miskę lub durszlak wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia i włożyć do niego ciasto chlebowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 230 stopni C. Przełożyć chleb w papierze do garnka, przykryć pokrywką i  piec 50 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze  10 minut. Chleb wyjąć z garnka i  studzić na kratce.



piątek, 12 października 2012

Różane cupcakes z białą czekoladą


Składniki:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka średniej wielkości lekko ubite
  • szczypta aromatu z owocu dzikiej róży
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g posiekanej białej czekolady
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nastaw na 190 st. C. Zmiksuj masło z cukrem, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodaj ubite lekko jajka, aromat z róży i wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i dodaj do masy. Dorzuć czekoladę w kawałkach. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka. Nałóż łyżką masę do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz 12-20 minut, aż będą złotobrązowe.

* Przepis pochodzi z "Dekoracja ciast" nr 1

**Babeczki na zdjęciach przyozdobione dodatkowo kremem maślanym


środa, 10 października 2012

Rukola z parmezanem


Urzekająca swoją prostotą, niezwykle aromatyczna sałatka. Wystarczy chwila i będziecie ją zajadać z chrupiącą bagietką posmarowaną masłem :)

Potrzeba:
  • 2 garście rukoli
  • 1 dojrzały pomidor
  • trochę świeżo startego na grubych oczkach parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
W misce ułożyć umytą i osuszoną rukolę. Pomidora pokroić w grubą kostkę lub pół-plasterki i poukładać na rukoli. Polać oliwą, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Posypać parmezanem. Podawać ze świeżym pieczywem.

wtorek, 9 października 2012

Odjazdowy letni makaron Jamiego Olivera


Co prawda jesień już w pełni, ale co tam :) Słoneczne gorące lato mam jeszcze w sercu! Dla wielbicieli cytrusów...


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 125 g parmezanu oraz parmezan do posypania
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 500 g makaronu (najlepsze będą grube paski)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Ostrożnie oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w dużej salaterce. Do misy dodaj oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj parmezan i przesyp do salaterki z żółtkami razem z sokiem i startą skórką z cytryn. Połowę bazylii zetrzyj w moździerzu na pastę, a drugą grubo posiekaj. Obie części dorzuć do misy i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
Makaron ugotuj al dente (wg wskazań na opakowaniu).
Przekładaj makaron szczypcami do misy z masą serowo-żółtkowo-cytrynową, aby nie zdążył całkowicie ociec z wody. Wymieszaj i od razu podawaj posypany listkami bazylii i świeżo startym parmezanem.
Jeśli odcedzisz makaron na sitku, odlej trochę wody z jego gotowania i dodaj do salaterki.

Przepis  pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.



sobota, 6 października 2012

Knedle ze śliwkami


Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Staram się w pełni wykorzystać sezon i piekę je często od tej porze roku. W tym roku postanowiłam skusić się na knedle. Wymagają trochę pracy, bo najpierw trzeba ugotować ziemniaki, które stanowią bazę dla ciasta, ale są warte tego, by poświęcić im trochę czasu. Te kluski wprost rozpływają się w ustach i są doskonałym pomysłem na jesienny obiad dla całej rodziny :)


Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu ( młode ziemniaki się nie nadają)
  • 2/3 szkl. mąki (100 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypywania stolnicy
Nadzienie:
  • 20 sztuk małych dojrzałych śliwek węgierek
  • 20 łyżeczek  cukru
Panierka:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. tartej bułki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, a następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy o grubości około 4 cm).
Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru.
Każdy plaster ciasta zgnieć w dłoni, na środku połóż połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę.Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.
Knedle gotuj* porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
Na suchą patelnię wsyp bułkę tartą i lekko ją zrumień, następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Polej knedle panierką i od razu podawaj.

*najlepiej gotować je od razu po przygotowaniu, bo ciasto szybko rozmięka

Przepis pochodzi z Palce Lizać 18 września 2012


wtorek, 2 października 2012

Curry z pieczarek



Pyszne! Spróbujcie koniecznie :)

Składniki:
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 cebuli
  • laska cynamonu
  • liść laurowy
  • opakowanie pieczarek (1/2 kg)
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek
  • garść świeżego szpinaku
  • jogurt grecki
  • olej
Imbir, czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek, kurkumę, kumin i cebulę i chwilę podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodać laskę cynamonu i liść laurowy, przykryć i chwilę smażyć, aby smaki przeszły. 
Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć około 10-15 minut. Dorzucić słonecznik i rodzynki, po chwili także szpinak. Smażyć jeszcze około dwóch minut. Podawać z kleksem jogurtu greckiego.

Inspiracja z programu tv Nigela Slatera. Przepis trochę zmodyfikowany.