czwartek, 12 grudnia 2013

Sernik czekoladowy z pomarańczową nutą



Dziś kolejna propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Cudownie delikatny, czekoladowy sernik z mascarpone,  wzbogacony jeszcze przeze mnie pomarańczową nutką. Zachwyci nie tylko "czekoladożerców" ;)

Składniki (na formę o średnicy 22 cm):
  • 500 g mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml gęstej śmietany 36 %
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka mąki
  • 2 łyżeczki zmielonej, suszonej skórki pomarańczowej (mój pomysł)*
  • szczypta soli
  • 150 g ciasteczek kruchych Digestive lub Sasanki
  • łyżka kakao
  • 80 g masła o temp. pokojowej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić. Ciasteczka pokruszyć, zmieszać z kakao, masłem i szczyptą soli, by uzyskać mokry żwirek. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem (całą foremkę!). Wstawić do lodówki. Mascarpone zmiksować z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką pomarańczową i mąką. Podczas miksowania, stopniowo dodawać czekoladę. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i piec w 170 st. C przez 40 minut. Po przestudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.

*Pomarańcze (najlepiej ekologiczne) wyszorować i wymyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki. Następnie ze skórki wyciąć biały miąż, a resztę pozostawić na kaloryferze do całkowitego wyschnięcia. Zmielić i przechowywać w słoiku. Dodawać do ciast i deserów.

Przepis znaleziony w listopadowym Zwierciadle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)