czwartek, 28 maja 2015

Bułeczki pszenno-owsiane



Już za chwileczkę, już za momencik, ostatni majowy weekend! Może zdecydujecie się, aby powitać go w sobotni poranek pysznymi bułeczkami domowej roboty? Dla nich warto nawet wstać wcześniej! Na czas wyrastania ciasta można się przecież położyć z powrotem ;)


Składniki:
  • 60 g płatków owsianych zmielonych lub mąki owsianej
  • 20 g miodu
  • 20 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 320-350 g mąki pszennej tortowej plus trochę do podsypania
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania bułek
Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy miód, roztopione masło, sól i 150 ml mleka (50 ml zostawiamy do rozpuszczenia drożdży). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłego mleka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, prószymy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 10-12 bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawiamy na około 1/2 h. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w 200 st. C (z termoobiegiem 180) około 15 minut. Studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego.

czwartek, 14 maja 2015

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki


Niezawodne na weekendowe śniadanie. Świetne na podwieczorek lub deser, a nawet na letni obiad. Wystarczy polać je syropem klonowym lub płynnym miodem albo też przyozdobić kleksem gęstego jogurtu i posypać świeżymi, sezonowymi truskawkami. U nas już powoli pojawiają się polskie truskawki, niebawem w pysznych owocach będzie można przebierać, więc będzie z czym zajadać te pyszne placuszki :)
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego*
  • 40 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka o temp. pokojowej
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich roztopione masło. Ucierając dolewamy stopniowo mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy szczyptę soli i ubite na pianę białka. Mieszamy. Smażymy w niewielkiej ilości oleju  na złoty kolor.
 
* W oryginale był cukier wanilinowy, ale ja używamy tylko waniliowego. Zwykle robię go sama w dużym słoiku, który starcza na długi czas :)
 
Przepis zaczerpnięty od Pawła Małeckiego z jego lidlowej książki :)