tag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post2379320706291421777..comments2023-08-17T23:09:38.024+02:00Comments on SISTERS' COOKING: Ciasto migdałoweSisters4cookinghttp://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-15894234428404849632015-09-24T20:38:44.781+02:002015-09-24T20:38:44.781+02:00Jest duża różnica między - nawet drobno pokrojonym...Jest duża różnica między - nawet drobno pokrojonymi migdałami a zmielonymi. Mnie też wyszedł zakalec a użyłam kupionej mąki migdałowej mielonych migdałów.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-20383190435271762412015-02-17T21:16:37.252+01:002015-02-17T21:16:37.252+01:00Piekłam je już wielokrotnie i zawsze mi się udawał...Piekłam je już wielokrotnie i zawsze mi się udawało. Zwykle dodaję mielone migdały, a nie siekane. Jeśli użyje się pomarańczy bio, chemii nie będzie :) Ja właśnie takie wybieram. <br />Cóż, przykro mi, że nie wyszło, ale ja nie mam z nim problemu i mi zawsze się to ciast udaje. Pozdrawiam i następnym razem proszę o podpis. Nie lubię rozmawiać z Anonimem.Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-43282288165191982382015-02-17T20:46:21.498+01:002015-02-17T20:46:21.498+01:00Ciasto kompletnie się nie udało, wyszedł cienki pl...Ciasto kompletnie się nie udało, wyszedł cienki placek. <br />Użyłam mąki migdałowej. która zagęściła, co oczywiste. <br />Dodanie siekanych migdałów to tak jakby dodać bakalii, które nie wpływają na konsystencję ciasta. <br />Dzisiaj zrobiłam ponownie ale już z migdałami siekanymi. Strasznie to czasochłonne.<br />Też nie urosło ciasto a jedząc je, nie znoście gryzło się twarde migdały. <br />Drobniej posiekać się nie dało.<br />Jedyne moje odstępstwo od przepisu to brak skórki pomarańczowej, która wg mnie jest nasączona "chemią" i zamiast cukru dałam 100g erytrolu.<br />Już poraz trzeci nie spróbuję i tę osobę której też nie wyszło bardzo współczuję.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-84588079269221616992014-12-20T16:33:44.145+01:002014-12-20T16:33:44.145+01:00Upiekłam to ciasto jeszcze raz, aby przypomnieć so...Upiekłam to ciasto jeszcze raz, aby przypomnieć sobie jego konsystencję. Była płynna i bez problemu dał się ono przelać do foremki. Musiała Pani "pomieszać" proporcję. Następnym razem radzę uważniej czytać przepis! Pozdrawiam :)Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-57528959347617212572014-12-15T21:47:36.700+01:002014-12-15T21:47:36.700+01:00Czy nie zapomniała Pani dodać tych ubitych białek ...Czy nie zapomniała Pani dodać tych ubitych białek przypadkiem? Wydaje mi się niemożliwe, żeby z takich proporcji składników mokrych do suchych wyszło takie gęste ciasto. Postaram się je w najbliższym czasie upiec ponownie i wówczas podzielę się jeszcze z moimi spostrzeżeniami. Sprawdziłam również czy nie zrobiłam jakiejś pomyłki w przepisywaniu składników z książki, ale nie, więc naprawdę nie pojmuję, jak ciasto mogło nie wyjść.<br />Jeśli chodzi o mielone migdały, to kupuję je właśnie pod taką nazwą, ale faktycznie jest to to samo, co mąka migdałowa, chociaż ona nie zawsze jest z migdałów blanszowanych, a moje mielone migdały są zblanszowane. Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-14655420523489858622014-12-13T18:13:52.823+01:002014-12-13T18:13:52.823+01:00Niestety, ciasto było tak gęste, że o przelaniu do...Niestety, ciasto było tak gęste, że o przelaniu do formy mowy być nie mogło. Zamiast migdałów dodałam mąkę migdałową, bo chyba to na myśli miała autorka, pisząc o gotowych, zmielonych migdałach? Raczej niejadalne.Niestety, Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-65879216920895572192013-01-15T21:00:42.765+01:002013-01-15T21:00:42.765+01:00Gin, dzięki! Ciasto jest rzeczywiście smaczne i wa...Gin, dzięki! Ciasto jest rzeczywiście smaczne i warto je wypróbować. Pozdrawiam!Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-22763468399655157182013-01-15T16:49:51.775+01:002013-01-15T16:49:51.775+01:00Wygląda bardzo apetycznie :) Takie mięciutkie, mus...Wygląda bardzo apetycznie :) Takie mięciutkie, musiało pachnieć wspaniale :)<br />Cukru faktycznie sporo - mnie by pewnie zasłodziło, ale o ile znam C., byłby zachwycony ;)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-80251973681093255982013-01-13T19:47:16.055+01:002013-01-13T19:47:16.055+01:00Dzięki, Arven!Dzięki, Arven!Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-9504611811951251562013-01-13T19:46:49.326+01:002013-01-13T19:46:49.326+01:00Oj miał, miał ;)Oj miał, miał ;)Sisters4cookinghttps://www.blogger.com/profile/04398044356109487836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-59711237690531166882013-01-13T00:05:37.708+01:002013-01-13T00:05:37.708+01:00Ilość cukru faktycznie nieco zaporowa ;) Ale ciast...Ilość cukru faktycznie nieco zaporowa ;) Ale ciasto tak urocze, że trudno mu się oprzeć! Arvénhttps://www.blogger.com/profile/11849785369507033630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1332756484729758721.post-74712163666159043942013-01-12T23:00:43.866+01:002013-01-12T23:00:43.866+01:00ten Gwiazdor to jednak miał nosa :)ten Gwiazdor to jednak miał nosa :)ajhttps://www.blogger.com/profile/12053216965556100268noreply@blogger.com