Kolejne danie, które można by podpiąć pod hasło Comfort food. Kto nie lubi zapachu, jaki rozchodzi się pod domu podczas pieczenia drożdżówki? Chyba wielu z nas przywodzi on na myśl słodki czas dzieciństwa, lato i beztroskę. A więc Comfort food w pełnym wydaniu :)
Tak więc dziś ciasto drożdżowe na czasie, bo z dodatkiem rabarbaru.
Zapraszam na piknik!
Składniki: 
20 g drożdży
 200 ml letniego mleka 
100 ml oliwy z oliwek
 50 g cukru 
400 g mąki
 1 łodyga rabarbaru
Na kruszonkę: 
 50 g miękkiego masła
 50 g cukru
 100 g mąki
 
 
 
Drożdże wkruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i zalać letnim 
mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Do 
zaczynu dodać oliwę, resztę cukru i mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do 
wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć 
do formy wysmarowanej tłuszczem i nastawić piekarnik na 180 st. C. 
Następnie obrać rabarbar, pokroić go na 1/2-1 cm kawałki i ułożyć na 
cieście. Z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. 
 
 
 
 
 
drożdzowego u nas nie było od lat, mam chrapkę na takie ciacho
OdpowiedzUsuńJej, u mnie drożdżowe średnio raz w tygodniu!
Usuńmmm wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
Usuń