Swego czasu na naszym blogu ogłosiłyśmy lawendowy konkurs. Jeden z przepisów nadesłała Paula. W tym tygodniu wreszcie udało mi się zrobić domowy lemon curd, który zresztą zachwycił mnie swoim smakiem, więc z rozbiegu przygotowałam lawendowo-maślane ciasteczka. Pyszne! Następnym razem robię podwójną porcję, bo zniknęły w oka mgnieniu! Przepepis jest nieskomplikowany i nie zajmie Wam dużo czasu. Spróbujcie :)
A oryginalny przepis znajdziecie tu: just my delicious
Składniki na 24 kruche ciasteczka lawendowe:
- 110g masła
- 80g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy
- 180g mąki pszennej
Masło  utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj pozostałe składniki i całość  zmiksuj dokładnie aż się połączy. Z gotowego ciasta formuj niewielkie  kulki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach  1,5 - 2 cm. Piecz w 180C przez 10 minut po czym wyjmij na moment  ciasteczka z piekarnika i od razu zrób w nich wgłębienia. Następnie włóż  je ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok 8 - 10 minut. 
 
 
ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń