Kurczak rewelacyjny w smaku i wcale nie pracochłonny. Poza tym cały obiad ląduje na naszym stole w jednym naczyniu!
Przepis pochodzi z książki "Moje obiady" Jamiego Olivera.
Składniki:
- 2 kg kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 kg ziemniaków, obranych
- 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
- 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki
- garść świeżego tymianku
- oliwa
- garść świeżego rozmarynu
- dowolnie: 8 plastrów wędzonego bekonu (pominęłam)
Natrzyj kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem - jeśli to możliwe, zrób to rano. Następnie przykryj go, wstaw do lodówki i trzymaj tam do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku i gotuj przez 12 minut. Odcedź i odparuj przez 1 minutę (dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjmij cytrynę i czosnek. Podrzucaj gorące ziemniaki w garnku - to też sprawi, że po upieczeniu będą bardziej chrupkie.
Jeszcze gorącą cytrynę delikatnie nakłuj około 10 razy. Wyjmij z lodówki kurczaka i natrzyj go całego oliwą. Nafaszeruj ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieść na blasze piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Przenieś kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz ziemniaki z liskami rozmarynu. Potrząśnij nią, potem zrób wolne miejsce na środku blachy i ponownie połóż kurczaka. Jeśli chcesz użyć bekonu, obłóż nim pierś kurczaka i piecz kolejne 45 minut albo do chwili, kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki się zarumienią. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
Jeśli użyłeś bekonu, pokój go drobno i posyp nim ziemniaki. Usuń tymianek, cytrynę i czosnek ze środka, wyciśnij czosnkową pastę z łupinki i rozsmaruj na całym kurczaku. Gotowe!
Rewelacyjny ten kurczak!
OdpowiedzUsuń