Ten sos sprawdza się zimą, gdy nie mamy dostępu do pysznych, pachnących pomidorów. Jest alternatywą dla sosu z pomidorów z puszki. Koncentrat dostaniecie w każdym sklepie, a pomidorów w puszce nie, więc warto mieć go w zanadrzu.
Nauczyła mnie go robić moja babcia, dawno temu. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i nie zajmie Wam jego przygotowanie więcej, niż 10-15 minut, a więc w między czasie uda się Wam ugotować makaron i obiad gotowy!
Sos ten świetnie nada się do makaronu, ale też do klopsików czy gołąbków.
Składniki:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu ( u mnie warzywny )
- 2 czubate łyżki mąki
- 50 g masła
- 50-100 ml śmietanki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Sprawdza się doskonale.
OdpowiedzUsuń