Pyszne, chrupiące, angielskie ciastka, bardzo łatwe i szybkie w produkcji.
Składniki:
- 110 g margaryny lub masła
- 120 g cukru ( użyłam trzcinowego )
- 1 łyżka złotego syropu ( zastąpiłam miodem )
- 225 g drobnych płatków owsianych
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- płatki migdałowe do posypania
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C ( piekę z termoobiegiem ). Prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm wysmaruj masłem ( chyba, że użyjesz foremki silikonowej, wtedy nie musisz jej niczym smarować ). W garnuszku podgrzej masło, cukier i syrop/miód. Wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj płatki owsiane i imbir. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Zostaw do ostygnięcia w formie a następnie pokrój w kwadraty.
Przepis pochodzi z książki "White Plate" Elizy Mórawskiej.
takie owsiane chrupanie bardzo lubię i nigdy nie odmówię ;-)
OdpowiedzUsuńOj, my też :D
Usuńproste i smaczne chrupacze take lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńFajne podoba mi się. No to chrup :)
OdpowiedzUsuńChrup, chrup :D
OdpowiedzUsuń