Przepis ten już od jakiegoś czasu czeka sobie na publikację, ale czasu ciągle brak... Dziś nieoczekiwanie dzień wolny od pracy, więc zmobilizowałam wszystkie siły i działam. W domu spokój, tylko Trójka sobie w tle gra, dzieci w szkole i przedszkolu, a kurz zalega sobie na półkach. Zabiorę się za niego później ;)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- ok. 200 g cukru
- 150-200 g malin (mogą być mrożone)
Z mąki, cukru, masła, żółtek i ekstraktu zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę lub tortownicę (średnica 26 cm) wylepić 3/4 ciasta.
Na spód wyłożyć ostudzone jabłka, na wierzchu rozłożyć maliny. Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu owoców (można je też wcześniej schłodzić w lodówce lub zamrażalniku i zetrzeć na tarce).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30-40 min. Lekko przestudzić w rormie, a następnie przełożyć ostrożnie na kuchenną kratkę. Pyszności! Zwłaszcza z gałką lodów waniliowych!
przepis pochodzi z książki "White Plate" E. Mórawskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)