piątek, 27 stycznia 2012

Chlebek bananowy Sophie Dahl






Zaczęło się od tego, że w koszyku na owoce zostały cztery banany i zabroniłam domownikom ich tykać. Miały leżakować, aż do brązowej skórki. Kiedy już wyglądały tak, że każdy bez wahania wyrzuciłby je do śmieci, zabrałam się do dzieła.
Przepis upatrzyłam już wcześniej u Liski.
Wymieszałam składniki i kiedy chlebek czekał w foremce na wstawienie do pieca, który się nie zdążył odpowiednio rozgrzać, podeszłam do zlewu, aby umyć miskę po cieście i zauważyłam, że na dnie leży jajko, które powinno być już dawno w masie czekającej w foremce! Całość wylądowała z powrotem w misce i została wymieszana z nieszczęsnym jajem.
Może stąd ten lekki zakalec. A może z ilości użytych bananów. Ciasto to jest jednak dość ciężkie i wilgotne. Czyli takie, jak lubię :)
Niemniej jednak postanowiłam Wam je zaprezentować, bo jest pyszne! Trafiło już do moich ulubionych.









Składniki:

 4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody



Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.


Przepis angielski.






9 komentarzy:

  1. ostatnio przepis ten króluje na blogach, muszę i ja się skusić!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj, bo jest rzeczywiście smaczny. Podczas pieczenia w całym domu pachnie bananami, więc zaraz po wyjęciu z piekarnika człowiek ma ochotę rzucić się na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniejsza o zakalec:)chlebki bananowe są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak spróbowałam chlebka bananowego to zaczęłam wierzyć w miłość od pierwszego...gryza. Ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobie, jak w przypadku muffinek, proszę o dopisanie, z którego kraju pochodzi przepis :)

    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)