piątek, 2 października 2009

PASTA WARZYWNA Z KASZĄ

  • pęczek włoszczyzny
  • 100 g kaszy jęczmiennej ( 1 torebka)
  • puszka ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • papryka słodka i ostra
  • 1 łyżka oliwy

Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Jednocześnie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Warzywa odcedzamy, a powstały bulion możemy z powodzeniem wykorzystać jako bazę do zup i kremów z warzyw. Przy pomocy blendera rozganiatamy warzywa i ciecierzycę na miazgę, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz oliwę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami.

Podana wersja pasty jest wersją podstawową i może ulegać modyfikacjom w zależności od inwencji twórczej i gustu gotującego.


Posted by Picasa

4 komentarze:

  1. pyszne, dzieki za fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłaś? tak obie myślałam, że to by fajnie do mięsa albo ryby smakowało jako takie purre warzywno-kaszowe, tylko że wtedy na ciepło by to trzeba podać, przynajmniej o tej porze roku.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ty wiesz, ze wlasnie tak je zaserwowalam :) jakos na kanapce smakowalo nam tak sobie, wiec odgrzalam je do obiadu, zamiast pyr :)
    czekam na jakies miesne i rybne dania :)mam pstraga w lodowce a pomyslu na niego zadnego :(

    OdpowiedzUsuń
  4. będą, będą :) cierpliwości! dziś jadę z małym na szczepienie, ale wieczorem może uda się coś umieścić, bo mam parę zaległości

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)