Wzorowałam się na przepisie Jamiego Olivera na duszoną łopatkę jagnięcą. Mięso wyszło delikatne, wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad.
składniki:
- 1,2 kg udźca z indyka
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 główka czosnku podzielona na ząbki
- rozmaryn ( świeży lub suszony )
- 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone
- 3 marchewki obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pocięte na kawałki
- 1 duży por
- 2 liście laurowe
- garść świeżego tymianku
- 2 puszki pomidorów
- 1 butelka czerwonego wina
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natrzyj udziec oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem i połóż na blasze do pieczenia. Za pomocą ostrego noża zrób dużo małych nacięć w mięsie i wciśnij w nie ćwiartki ząbków czosnku oraz liście rozmarynu, jeśli używasz świeżego zioła ( jeśli masz tylko suszony, natrzyj nim udziec ). Wrzuć na blachę pozostałe ząbki czosnku, cebule, marchewki, seler i por. Następnie wsuń pod mięso pozostałe zioła ( tymianek i liście laurowe ). Na wierzchu połóż pomidory z puszki wraz z sosem i polej wszystko winem. Szczelnie owiń blachę dwoma warstwami folii aluminiowej ( lub użyj naczynia z przykrywką) i wsuń do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i duś 2 - 2,5 godziny.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, które między czasie możesz włożyć do piekarnika i upiec równocześnie z mięsem ( powinno wystarczyć im ostatnie 40 minut ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)