niedziela, 18 marca 2012

Duszony udziec z indyka z warzywami wg J. Olivera









Wzorowałam się na przepisie Jamiego Olivera na duszoną łopatkę jagnięcą. Mięso wyszło delikatne, wykwintne, doskonałe na świąteczny obiad.




składniki:
  • 1,2 kg udźca z indyka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 główka czosnku podzielona na ząbki
  • rozmaryn ( świeży lub suszony )
  • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone
  • 3 marchewki obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pocięte na kawałki
  • 1 duży por
  • 2 liście laurowe
  • garść świeżego tymianku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 butelka czerwonego wina


Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natrzyj udziec oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem i połóż na blasze do pieczenia. Za pomocą ostrego noża zrób dużo małych nacięć w mięsie i wciśnij w nie ćwiartki ząbków czosnku oraz liście rozmarynu, jeśli używasz świeżego zioła ( jeśli masz tylko suszony, natrzyj nim udziec ). Wrzuć na blachę pozostałe ząbki czosnku, cebule, marchewki, seler i por. Następnie wsuń pod mięso pozostałe zioła ( tymianek i liście laurowe ). Na wierzchu połóż pomidory z puszki wraz z sosem i polej wszystko winem. Szczelnie owiń blachę dwoma warstwami folii aluminiowej ( lub użyj naczynia z przykrywką) i wsuń do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i duś 2 - 2,5 godziny.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, które między czasie możesz włożyć do piekarnika i upiec równocześnie z mięsem ( powinno wystarczyć im ostatnie 40 minut ).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)