Wegańsie ciasto czekoladowe zwane "Murzynkiem" pochodzące ze strony puszka.pl chyba każdy weganin zna i robił je nie raz. Jednak bazując na tym prostym przepisie można zrobić równie proste, a jednak zupełnie inne ciasto, którym można wpędzić w niezłą konsternację hc/punkowy zespół z Niemiec, dla którego tym razem owe ciasto powstało. Jego zadziwiającą właściwością jest to, że zawsze tak niezwykle się błyszczy no i to, że jest tak pyszne i miłe dla oka. Przepis ten sprawdza się, kiedy w krótkim czasie chcemy otrzymać efektowne ciasto.
1.Przygotuj dwie miski.
2. Do każdej wsyp po 3/4 szklanki cukru, wlej 1/2 szklanki oleju i szklankę mleka roślinnego neutralnego. Zmiksuj mikserem.
3. Do obu misek wsyp 2 szklanki mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia.
4. do jednej miski wsyp łyżkę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, a do drugiej miski łyżkę kakao. Zmiksuj składniki obu misek.
5.Wysmaruj blachę olejem i wysyp bułą tartą lub wyłóż papierem do pieczenia ( wersja mniej eko).
6. Wylewaj łyżkami na blachę na zmianę ciasto tak, aby powstały fantazyjne warstwowe wzory.
7. Piecz w temp. 180 st.C przez ok. 45 minut ( ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w niego patyczek jej suchy po wyjęciu.
Smacznego!
Ale efektowne to ciasto ! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie nie tylko wizualnie, ale tez ze wzgledu na prostote przepisu.
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te esy floresy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta !
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! jest ekstra!
OdpowiedzUsuńGenialne zwlaszcza ten polysk. A mozna poprosic o fotke po przekrojueniu. Zastanawiam sie czy lepsza bedzie soda niz proszek albo kamien winny. Zemugulowalabym olej z mlekiem i lyzeczke octu.
OdpowiedzUsuńPo przekrojeniu fotki nie mam niestety :( Można spróbować zastąpić proszek sodą, powinno być ok. Można też proszek i sodę pół na pół. Z emulgacją też można spróbować :) Proszę o donos, jak wyszło po tych wszystkich zmianach! Pozdrawiam!
Usuń