poniedziałek, 13 czerwca 2011

Pasta pomidorowa z tuńczykiem, szpinakiem i mascarpone





Składniki:
  • oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1/2 l przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • kawałek masła
  • puszka tuńczyka w oleju
  • trochę octu balsamicznego
  • mascarpone (można zastąpić ricottą)

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku i łodygi bazylii i przyrumienić je. Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. W przypadku dodania całych pomidorów przygotowanie będzie trwało nieco dłużej, trzeba je bowiem dusić około 30 minut na małym ogniu i następnie rozgnieść je łyżką. Jeśli dodajesz koncentrat, wystarczy że zabulgocze i możesz już przystąpić do kolejnych kroków. Następnie dodaj szpinak i duś na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dorzuć odsączonego tuńczyka, masło i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj z makaronem al dente i serem mascarpone.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre jedzonko - moje ulubione smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...
    wspaniała, smakowita pasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś dziwiło mnie połączenie makaronu i tuńczyka...teraz jest jednym z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)