Składniki:
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1/2 l przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- 2 garście świeżego szpinaku
- kawałek masła
- puszka tuńczyka w oleju
- trochę octu balsamicznego
- mascarpone (można zastąpić ricottą)
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku i łodygi bazylii i przyrumienić je. Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. W przypadku dodania całych pomidorów przygotowanie będzie trwało nieco dłużej, trzeba je bowiem dusić około 30 minut na małym ogniu i następnie rozgnieść je łyżką. Jeśli dodajesz koncentrat, wystarczy że zabulgocze i możesz już przystąpić do kolejnych kroków. Następnie dodaj szpinak i duś na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dorzuć odsączonego tuńczyka, masło i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj z makaronem al dente i serem mascarpone.
Bardzo dobre jedzonko - moje ulubione smaki:)
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńwspaniała, smakowita pasta!
bardzo lubie takie smaki:)
OdpowiedzUsuńKiedyś dziwiło mnie połączenie makaronu i tuńczyka...teraz jest jednym z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń