poniedziałek, 15 listopada 2010

paprykowa pasta kanapkowa z tofu



Chciałam Wam dziś pokazać, jak łatwo można przygotować pastę/serek smakowy na kanapki. Bez żadnych konserwantów, dodatków itp. Na dodatek szybki w przygotowaniu. U mnie wersja z tofu, ale równie dobrze można go przygotować z twarogiem. Jak kto woli.

Do jego przygotowania potrzebna jest upieczona w piekarniku papryka. Najlepiej upiec ją przy okazji przygotowywania jakiejś innej potrawy, by dla jednej papryki, nie rozgrzewać pieca. Paprykę piec trzeba, dopóki nie zczernieje jej skórka, w średnio nagrzanym piekarniku. Następnie wrzucić do miski z lodowatą wodą i zostawić na chwilę. Dzięki temu zabiegowi paprykę bez problemu obierzemy z wierzchniej warstwy. Trzeba ją równiez pozbawić gniazda nasiennego.

A więc do dzieła!

Potrzeba:

1 papryka upieczona i obrana ze skóry
1 opakowanie tofu sałatkowego (lub innego)
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
łyżeczka świeżego tymianku

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przełozyć do miseczki. Przechowywać w lodówce. Podawać do kanapek lub jako dip.



7 komentarzy:

  1. Tofu nie lubię, ale jeśli chodzi o pomysł pieczona papryka + serek biały to jest genialny w swojej prostocie. Zwłaszcza że niedługo będę wkładać chlebek do piekarnika to mogę wtedy dorzucić papryczki.. (będę opiekać też cebulę..)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się taki pomysł na pastę

    OdpowiedzUsuń
  3. Atria,

    przepis jest bardzo prosty, ale pasta miała smakować papryką i taka właśnie jest, bardzo paprykowa.

    Napisz, jaka jest z twarogiem, bo ciekawa jestem, czy wychodzi równie pyszna :)

    Paula,
    spróbuj koniecznie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)