piątek, 30 września 2011

Frittata z cukinią





Gościła na naszym stole podczas niedzielnego śniadania. Pyszna i sycąca. Doskonała na szybki obiad lub lunch!

Przepis na ten omlet znalazłam w Lawendowym Domu od Kuchni. Cytuję za panią Beatą:


Składniki:

6 jajek
ok. 300 g cukinii
1 cebula
150 g fety
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia


Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroć w cienkie plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i smażyć ją ok. 5-6 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić z ognia. Jajka ubić, można mikserem, na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Do masy jajecznej dodać fetę, cukinię z cebulą, wymieszać i całość przelać na rozgrzaną patelnię. Omlet smażyć na małym ogniu ok. 5 minut z jednej strony. Patelnię z omletem przykryć talerzem. Obrócić patelnię do góry dniem, tak, by omlet znalazł się na talerzu dopieczoną stroną do góry i zsunąć go ponownie na patelnię. Smażyć jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przełożyć na duży, najlepiej ogrzany wcześniej talerz. Pokroić na porcje jak tort i od razu podawać.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam omlet z cukinią i fetą: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz go robiłam ,ale bardzo mi zasmakował!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)