Nie ma co zaprzeczać, na kazdego przychodzi czasem ochota na pizzę. Wystarczy chwycić za telefon i wykręcić numer do ulubionej pizzerii, ale jeśli mamy akurat trochę czasu ( patrz: weekend ), to czemu by nie spróbować z pizzą własnej roboty :) . Zachęcam tym bardziej, ze tak naprawdę nie wymaga to wcale wiele pracy i jest o niebo lepsze. A poza tym, mozna przygotować perfekcyjny dobór składników, taki jaki lubimy najbardziej :) Myślę, ze to świetny pomysł na wspólny weekend w kuchni, tym bardziej, ze pogoda nie sprzyja spacerom.
A więc zaczynamy!
Ciasto na pizzę:
300 g mąki
ciepła woda
50 g drozdzy
1/2 lyzeczki soli
lyzka oliwy
Drozdze mieszamy z kilkoma łyzkami cieplej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć, dodajemy je z solą do mąki, podlewamy jeszcze ciepłą wodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, formujemy z niego placek i wylepiamy wysmarowaną oliwą blachę.
Rada: Pizzę pieczemy krótko w bardzo wysokiej temperaturze ( 250 st. C, nie dłużej niż 15 min. ). Wkładamy ją do pieca natychmiast po nałożeniu składników na wierzch ciasta, tak zeby warzywa nie zdązyły puścić soku.
Dobór składników, jakich uzyjecie, zalezy wyłącznie od waszych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)