Dziś zupa serowa, na którą przepis znajoma przywiozła z Holandii już parę lat temu. Jest to wspaniałe danie na chłodne jesienne i zimowe dni. Sycąca, rozgrzewająca i smakowita :)
Wersja, którą gotuję zwykle jest z pieczarkami, za to bez marchewki. Tym razem jest odwrotnie. Marchewka dodaje jej nieco kolorku.
składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 por
- cebula
- 1 litr bulionu
- 300 g serka topionego, w tym 100 g ziołowego
- 30 dag pieczarek
- oliwa
- sól, pieprz
Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulkę z mięsem. Dodaj por i pieczarki pokrojone w plasterki i smaż jeszcze parę minut. Zalej wszystko bulionem i zagotuj. Na koniec pokrusz do zupy ser i wymieszaj, by się rozpuścił.
Ja często dodaję jeszcze makaron przed dodaniem sera, by zupa była jeszcze bardziej treściwa.
Smacznego!
Ciekawa ta zupa, warto ją zrobić zwłaszcza ze wspomnianym makaronem.
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam, bo bardzo smaczna i rozgrzewająca, ale kaloryczna nieco ;)
OdpowiedzUsuń