sobota, 27 lutego 2010

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania





To ciasto szybkie do zrobienia. Jest na pewno dobre dla początkujących piekarzy, którzy boją się zabierać za drożdżowe wypieki. Bo nie można go zepsuć. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
Ja uwielbiam ciasto drożdżowe i kocham zapach piekącej się drożdżówki, których rozchodzi się po całym domu. A weekend nie może zabraknąć w domu jakiegoś pysznego domowego wypieku do kawy.



W misce ułożyć po kolei warstwami:

50 g drożdży świeżych
pół szkl. cukru
3 rozbełtane jajka
pół szkl. mleka
pół szkl. oleju
2,5 szkl. mąki



Miskę odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce, następnie całość wymieszać mikserem i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Można na wierzch położyć owoce. Posypać kruszonką. Przepisu na kruszonkę nie podaję, bo zawsze robię "na oko". Tym razem jest z mąką zytnią razową, zamiast pszennej. Ciasto wstawić do chłodnego piekarnika nastawionego na 180-200 st. C. Piec do suchego patyczka ( około 30-40 minut ).



11 komentarzy:

  1. Potwierdzam. Drożdżowe pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam gdzieś przepis na takie ciasto, ale gdzies go odłożyłam i o nim zapomniałam. Dostałam go od ciotki ale nie uwierzyłam jej że nie trzeba go wyrabiać. Teraz widzę, że miała rację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrasta pięknie, jest mięciutkie i pyszne. Naprawdę polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też właśnie kiedyś znalazłam sobie wersję dla leniuchów. A w jak dużej foremce pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę w tortownicy lub lub takiej kwadratowej 30x30 cm. Dziś wzięłam połowę porcji i piekłam w silikonowym serduszku. Wyrosło tak niesamowicie, że aż mi nieco wykipiało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, te drozdzowke bardzo czesto pieke. Mama znajomej doradzila mi wierzch wylozonego juz ciasta do blachy posmarowac marmolada pomaranczowa i na to kruszonka. Boze, niebo w gebie! Polecam jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł z tą marmoladą! Kupię i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto przepyszne tylko sporo opadło.Czy po wymieszaniu składników ciasto nie powinno wyrosnąć,a dopiero potem do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstawienie ciasta do zimnego piekarnika ma mu dać właśnie czas na podrośnięcie. Jeżeli wstawiasz do już nagrzanego pieca, po wymieszaniu składników i przełożeniu masy do foremki, odstaw na trochę ciasto, by podrosło i dopiero piecz.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)