Przepis na ten wywar imbirowo-miodowy znalazłam w zeszłym roku w artykule na gazeta.pl. Działa przeciwkaszlowo. Może być stosowany przez kobiety w ciąży, a wiadomo, że w tym stanie wielu lekarstw trzeba unikać, a choroby ciężarnych nie omijają niestety.
Potrzeba tylko ok. 5 cm korzeń imbiru, pół litra wody i miód ( 1-2 łyżki, w zależności od upodobań do słodkiego )
Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do rondla z wodą i gotować ok. 20 minut. Przelać do dzbanka i przestudzić do ok. 40 st. C, po czym dodać miód. To przestudzenie jest ważne, ponieważ w gorącej temp. miód traci wartości odżywcze.
ooo Jesus! skąd Ty masz ten dzban? niezły :) a lampę Alladyna też masz? ;)
OdpowiedzUsuńA to karafka do wina, którą w prezencie ślubnym dostaliśmy. Wreszcie się przydała ;)
OdpowiedzUsuńA co do lampy, to fajnie by było ją mić, ale niestety nie posiadam :(
OdpowiedzUsuń