czwartek, 4 marca 2010

kurczak curry kokosowy



potrzeba:
1 cebula, curry w proszku, pasta curry czerwona i zółta, paczka szpinaku ( najlepiej całe liście ), puszka pomidorów w kawałkach, oliwa, świeza kolendra ( u mnie pietruszka ), 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku, trochę masła, ok. 100 ml jogurtu greckiego, puszka mleka kokosowego
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać curry w proszku i pastę curry czerwoną. Następnie dodać mięso i rozgniecione ząbki czosnku. Mozna trochę podlać wodą.
Do drugiego garnka wrzucić masło i po rozpuszczeniu dodać szpinak. Dusić ok. 10-15 minut. Dodać żółtą pastę curry.
Do obu garnków wrzucić pomidory ( do mięsa 2/3 puszki, reszta do szpinaku ). Dodatkowo do szpinaku dodać jogurt i wymieszać. Szpinak gotowy.
Do kurczaka wlać mleko kokosowe. Posypać kolendrą.
Podawać z ryżem basmati.
Przepis spisałam kilka lat temu z programu Roberta Makłowicza.

2 komentarze:

  1. Pyszny jest taki kurczaczek. Robiłam niedawno, cos podobnego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak :) Ja uwielbiam curry we wszystkich postaciach :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)