poniedziałek, 22 listopada 2010

Tarta czekoladowa z kremem kasztanowym





Na przygotowanie tej tarty namierzałam się juz od sierpnia, kiedy to moja siostra przywiozła mi z podrózy po Europie słoik kremu kasztanowego. Ciągle jednak brakowało mi czasu, motywacji lub okazji po prostu. Wreszcie się zmobilizowałam i w ostatnią sobotę upiekłam to pyszne ciasto na przyjazd rodziców.


Przepis na kruchy spód do tarty

składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 malutka łyzeczka soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko

Wymieszać na stolnicy mąkę z solą. Pośrodku zrobić wgłębienie. Dodać masło, cukier i jajko. Wymieszać składniki końcami palców zgarniając partiami mąkę ku środkowi; uwazać, by cukier nie mieszał się bezpośrednio z zółtkiem. Nie zagniatając zwiąć ciasto w kulę, owinąć folią spozywczą i wstawić na 4 godziny do lodówki. Przełozyć ciasto na stolnicę, rozwałkować do grubości 4 mm. Wyłozyć ciastem natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem ( Małe otworki powstałe w wyniku nakłucia ciasta widelcem utworzą dziesiątki kanalików, którymi w czasie pieczenia będzie wydobywać się para. Dzięki temu ciasto nie spęcznieje i będzie bardziej kruche. ).

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika, piec około 15 minut, zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

Przepis na masę

składniki:

  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g kremu kasztanowego
  • łyzka kakao do posypania ciasta

Przygotować masę czekoladową: zagotować śmietankę i zdjąć z ognia. Wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać. Dodać jeszcze ciepłej czekolady do kremu kasztanowego. Masę rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki na conajmniej 30 minut. Przed podaniem opruszyć kakao.

Przepis pochodzi z ksiązki "Wykwintne ciasta i desery na polskim stole" Wydawnictwa Twój Styl.













5 komentarzy:

  1. ekstra, zrobię, ale po swojemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale wiele przeróbek robić nie musisz :)
    Swoje ciasto kruche i śmietanka sojowa i już :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem wygląda niesamowicie gładko!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie i tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaytoon,

    krem wychodzi idalnie gładki!

    Paula,

    ta tarta jest pyszna :) Zresztą co czekoladowego nie jest... A na dodatek ten krem kasztanowy...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)