czwartek, 23 grudnia 2010

Placek orzechowy



Przepis z mojego brulionu. Skąd pierwotnie pochodzi, nie pamiętam niestety. Bardzo smaczne ciasto, w sam raz na nadchodzące Święta. Z powodzeniem zastąpi keks, mimo braku bakalii.
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg zmielonych orzechów laskowych
  • 15 dkg cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyzki płynnego miodu
  • 20 dkg masła
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 czubate łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

lukier: 15 dkg cukru pudru, 2-3 łyzki brandy

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszczystą masę. W trakcie ucierania wbijać kolejno jajka. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy, wlać mleko i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Przełozyć masę do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około godziny ( do suchego patyczka ). Z cukru pudru i brandy utrzeć lukier, posmarować nim przestudzone ciasto.






A dla wszystkich, którzy mają jeszcze powrót do domu na Święta przed sobą, piosenka:


4 komentarze:

  1. Ja lubię takie chlebki, nawet bez bakalii...dla mnie orzechy to wystarczający powód do szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, zjadlabym takiego pysznego ciasta:)

    Wesolych Swiat Ci zycze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknych Świąt..
    o zapachu pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych Świąt wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)