czwartek, 23 grudnia 2010

Barszcz wigilijny z kwasem buraczanym




Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
  • 4 buraki ( 1 kg lub więcej)
  • cebula ( wzięłam pół )
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 duzych kapeluszy borowików ( wykorzystałam podgrzybki )
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • sól
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 2 szkl. kwasu buraczanego

Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie grzyby gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę i przyprawy gotujemy przez około 30 minut. Następnie odstawiamy do wychłodzenia.

Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uwazamy, aby się nie zagotował.

Na naszym wigilijnym stole barszcz zostanie podany z uszkami faszerowanymi leśnymi grzybami, które czekają juz, zrobione przez inną z sióstr :)

2 komentarze:

  1. ja zrobiłam uszka, więc myślę, że z barszczem stworzą jutro zgrany duet :P

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)