sobota, 22 stycznia 2011

Pierożki francuskie z tuńczykiem, mozarellą i suszonymi pomidorami



Aromat Włoch zamknięty we francuskiej sakiewce. Świetne na ciepłą kolację lub jako przystawka na imprezę.
Składniki:
opakowanie ciasta francukiego, kulka mozarelli, kilka suszonych pomidorów, kilka lisków bazylii, pół puszki tuńczyka
Mozarellę pokroić na niewielkie kawałki, listki bazylii porwać na mniejsze fragmenty, pomidory pokroić w paski. Kazdy składnik dzielić tak, aby starczyło do nadziania wszystkich pierozków. Ciasto pokroić na równe kwadraty ( mi wyszło 15 ). Na każdy kwadrat nakładać kawałek pomidora, mozarelli, bazylii i pół łyzeczki tuńczyka. Kwadraty składać na pół, tak by powatały trójkąty lub porstokąty. Zlepić dokładnie boki, dzięki temu mozarella nie wypłynie w trakcie pieczenia. Piec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podawać ciepłe.




2 komentarze:

  1. ich nadzienie jest wprost zabójcze ;]
    wspaniałe pierożki, rarytasy, że hej!

    OdpowiedzUsuń
  2. nadzienie w takich pierożkach musi smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)