poniedziałek, 10 stycznia 2011

Sernik jajo



Jeśli ktoś lubi, aby sernik był bardzo wilgotny, to to ciasto jest właśnie dla niego. Bardzo delikatne i bardzo "mokre". Wprost rozpływające się w ustach...
Poza tym to stuprocentowy sernik, bez żadnych dodatków ciasta, polewy itp. Po prostu ser. I tyle.

Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów sprzed kilku dobrych lat.

Ja piekłam z 1 kg sera, więc proporcje odpowiednio pozmniejszałam, ale przepis podaję w oryginale.





Potrzeba:
  • 1,5 kg sera
  • 10 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dkg cukru pudru
  • czubata łyżka masła roślinnego (dałam krowie)
  • odrobina soku z cytryny



Ser, żółtka, cukry i masło utrzeć. Osobno ubić białka z odrobiną soku z cytryny. Obie masy delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy ( 26 cm ). Piec godzinę w temp. 180 st. C. Gdy się zarumieni, przykryć folią aluminiową. Zostawić w otwartym piecu do wystygnięcia.

5 komentarzy:

  1. myślę, że ilość jajek robi swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię ukochany sernik domowników bardzo podobnie. Dużo jaj, cukru...Wychodzi obłędny. Znika błyskawicznie. Chętnie spróbuję tego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile razy, przed utarciem z żółtkami, trzeba ser przemielić? :) dziękuję z góry za odpowiedź. Z niecierpliwością przymierzam się do upieczenia tego cuda na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja użyłam gotowego sera do serników, już zmielonego. Ale myślę, że taki niemielony trzeba by z dwa-trzy razy "przerobić".
    Ten sernik to świetny wybór na Wielkanoc. Na pewno wszystkm zasmakuje :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)