Przepis na to ciasto dostałam już dawno temu od koleżanki. Wymaga ono nieco zachodu, ale smak rekompensuje czas poświęcony na przygotowania.
Miałam zresztą małego pomocnika, więc poszło sprawnie :)
Składniki:
- 5 jajek z lodówki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 2,5 szkl. mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru + 3/4 szkl. cukru
- owoce (najlepiej wiśnie lub agrest)*
Zagnieć ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek. Podziel je na 3 części. Jedną z nich wyłóż blachę (użyłam tortownicy), a drugą wymieszaj z kakao i wrzuć do zamrażalnika, trzecią też zamroź. Na spód ciasta wyłóż owoce. Na nie zetrzyj na tarce kakaową część ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj do niej 3/4 szkl. cukru, na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Pianę nałóż na startą czekoladową część ciasta. Na koniec zetrzyj ostatnią część ciasta.
Tak więc kolejne warstwy wyglądają tak: ciasto - owoce - kakaowe ciasto - piana z białek - ciasto :)
Pieczemy w 180 st. C 45-60 minut.
* Gdy nie macie pod ręką owoców, użyjcie dżemu z czarnej porzeczki. Wyjdzie równie pyszne!
Przepięknie wyszło. Od dawna mam chęć na pleśniaka, chyba przyjdzie na niego pora ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą piankę pod kruszonką :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pleśniaka babci, Twój bosko wygląda też!
OdpowiedzUsuńmyślę, jak stworzyć coś takiego, ale w wersji wegańskiej i pewien koncept się pojawił... :) Szkoda, że czasu tak mało :(
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i piękne zdjęcie, a bobas przeuroczy :) Jadę do domu do rodziców to może upichcę im pleśniaka.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za komplementy :) Pleśniak to ciasto, któremu warto poświęcić trochę czasu, bo smak wynagradza wszystko :)
OdpowiedzUsuńJaki duży! Mi zazwyczaj wychodzi niższy :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis mamy :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego ciasta, ale kiedyś jadłam. Musze sama zrobić, bo pamiętam, że było pyszne;)
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz spróbować! Przepis już masz :)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa, ale mi smaka narobiłaś;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://boronappetit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńwitam, ciasto prześliczne, ale mam pytanie ,jaki wymiar formy ?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńpiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.