poniedziałek, 12 marca 2012

Pleśniak


 




Przepis na to ciasto dostałam już dawno temu od koleżanki. Wymaga ono nieco zachodu, ale smak rekompensuje czas poświęcony na przygotowania.
Miałam zresztą małego pomocnika, więc poszło sprawnie :)





Składniki:
  • 5 jajek z lodówki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru + 3/4 szkl. cukru
  • owoce (najlepiej wiśnie lub agrest)*

Zagnieć ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek. Podziel je na 3 części. Jedną z nich wyłóż blachę (użyłam tortownicy), a drugą wymieszaj z kakao i wrzuć do zamrażalnika, trzecią też zamroź. Na spód ciasta wyłóż owoce. Na nie zetrzyj na tarce kakaową część ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj do niej 3/4 szkl. cukru, na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Pianę nałóż na startą czekoladową część ciasta. Na koniec zetrzyj ostatnią część ciasta.
Tak więc kolejne warstwy wyglądają tak: ciasto - owoce -  kakaowe ciasto - piana z białek - ciasto :)

Pieczemy w 180 st. C 45-60 minut.


* Gdy nie macie pod ręką owoców, użyjcie dżemu z czarnej porzeczki. Wyjdzie równie pyszne!







 

14 komentarzy:

  1. Przepięknie wyszło. Od dawna mam chęć na pleśniaka, chyba przyjdzie na niego pora ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tą piankę pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pleśniaka babci, Twój bosko wygląda też!

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, jak stworzyć coś takiego, ale w wersji wegańskiej i pewien koncept się pojawił... :) Szkoda, że czasu tak mało :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto i piękne zdjęcie, a bobas przeuroczy :) Jadę do domu do rodziców to może upichcę im pleśniaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję pięknie za komplementy :) Pleśniak to ciasto, któremu warto poświęcić trochę czasu, bo smak wynagradza wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki duży! Mi zazwyczaj wychodzi niższy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam tego ciasta, ale kiedyś jadłam. Musze sama zrobić, bo pamiętam, że było pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takim razie musisz spróbować! Przepis już masz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto mojego dzieciństwa, ale mi smaka narobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam do mnie http://boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. witam, ciasto prześliczne, ale mam pytanie ,jaki wymiar formy ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)