sobota, 10 marca 2012

Bułeczki z żurawiną






Dziś propozycja, która powstała spontanicznie. Przeglądając przed obiadem prasę w internecie, znalazłam przepis na te bułeczki. Włączyłam piekarnik, zrobiłam ciasto i już po pół godziny ciastka stygły na kratce.
Wyszły nie za słodkie, do ciasta nie dodajemy za wiele cukru, ale słodkości dodaje im suszona żurawina. Mają dość zwartą konsystencję i lekko chrupiącą skórkę.
Nie dodajemy do nich jaj, co ma znaczenie dla alergików i dla wegan, którzy muszą jedynie masło i mleko zastąpić ich odpowiednikami i już mogą zajadać pyszne bułki.
Ciastka są świetne do kawy czy herbaty, ale też jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.










Składniki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g suszonych żurawin
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. . Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem (Ja zrobiłam nieco inaczej. Ulepiłam z ciasta 9 okrągłych bułeczek i ułożyłam je na blasze wyłożonej matą silikonową). Pieczemy 10 minut.







8 komentarzy:

  1. żurawinka jest dobra we wszystkim a już zwłaszcza w takich bułeczkach :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle kupuję w 1/2 kg workach, bo moje dzieciaki zajadają jako przekąskę. Dziś do bułeczek zgarnęłam resztkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki, a do tego z moją ukochaną żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I dużo ładniejsze od pierwowzoru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, ale zamiast żurawiny dodałam rodzynki i dosypałam dwie łyżeczki cukru pudru (taki ze mnie łasuch :)) Bułeczki wyszły naprawdę super ! pachną jak ciasto drożdżowe i są bardzo smaczne. Dziękuję za przepis i inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cała przyjemność po mojej stronie :) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)