Dziś propozycja, która powstała spontanicznie. Przeglądając przed obiadem prasę w internecie, znalazłam przepis na te bułeczki. Włączyłam piekarnik, zrobiłam ciasto i już po pół godziny ciastka stygły na kratce.
Wyszły nie za słodkie, do ciasta nie dodajemy za wiele cukru, ale słodkości dodaje im suszona żurawina. Mają dość zwartą konsystencję i lekko chrupiącą skórkę.
Nie dodajemy do nich jaj, co ma znaczenie dla alergików i dla wegan, którzy muszą jedynie masło i mleko zastąpić ich odpowiednikami i już mogą zajadać pyszne bułki.
Ciastka są świetne do kawy czy herbaty, ale też jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Składniki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g suszonych żurawin
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 szklanka mleka
- 30 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. . Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem (Ja zrobiłam nieco inaczej. Ulepiłam z ciasta 9 okrągłych bułeczek i ułożyłam je na blasze wyłożonej matą silikonową). Pieczemy 10 minut.
żurawinka jest dobra we wszystkim a już zwłaszcza w takich bułeczkach :))
OdpowiedzUsuńZwykle kupuję w 1/2 kg workach, bo moje dzieciaki zajadają jako przekąskę. Dziś do bułeczek zgarnęłam resztkę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, a do tego z moją ukochaną żurawiną :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam żurawinę :)
OdpowiedzUsuńI dużo ładniejsze od pierwowzoru:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale zamiast żurawiny dodałam rodzynki i dosypałam dwie łyżeczki cukru pudru (taki ze mnie łasuch :)) Bułeczki wyszły naprawdę super ! pachną jak ciasto drożdżowe i są bardzo smaczne. Dziękuję za przepis i inspirację :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń