wtorek, 19 czerwca 2012

Ricotta z truskawkami. Na deser.


Gdy dopada Was ochota na coś pysznego i słodkiego, warto sięgnąć po taki lekki deser. Delikatny i aksamitny ser, a do tego ulubione sezonowe owoce. Proste i efektowne!


Skladniki:
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g cukru
  • 50 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione
  • 300 g truskawek, malin lub innych ulubionych owoców
  • 15-20 listków mięty i melisy ( miałam tylko miętę )

Ciastka pokrusz. Truskawki pokrój w plastry i wymieszaj z pokrojonymi nożyczkami listkami mięty i melisy. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż odrobinę masy, następnie warstwę owoców, na to kolejną warstwę masy, a na nią pokruszone ciastka. Na samą górę połóż warstwę masy, a całość udekoruj owocami i listkami ziół. Deser schładzaj w lodówce przez co najmniej  3 godziny.

Z podanej ilości składników wyszło mi 5 deserów w szklankach, jak na załączonych zdjęciach.

Przepis znaleziony w czerwcowej Kuchni.


5 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)