Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Na dodatek bez dodatku cukru, więc można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia :)
Przepis znaleziony w Lawendowym Domu.
Składniki:
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
nadzienie – użyłam konfitury z czerwonych borówek, powideł śliwkowych i dżemu jagodowego ( oczywiście nie mieszałam ich ze sobą! )
Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest
dużo szybszy. Ciasto należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na
placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części np. nożem do pizzy wychodzi sprawnie. Na
szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć w kierunku czubka, formując
rogalik.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 st.C na 30-35 minut ( może być krócej, to zależy od piekarnika ). Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne
blachy.
Znakomicie wyglądają, muszę wypróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńpyszne zawijańce. jak bez wyrzutów sumienia, to ja chcę :)
OdpowiedzUsuńPróbuj Anula, koniecznie!
OdpowiedzUsuńAsieja, przesłałabym, ale już nie ma ;)
pięknie wychodzą
OdpowiedzUsuń