wtorek, 4 września 2012

Kruche rogaliki bez cukru


 Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Na dodatek bez dodatku cukru, więc można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia :)
 Przepis znaleziony w Lawendowym Domu.


Składniki:
 
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
nadzienie – użyłam konfitury z czerwonych borówek, powideł śliwkowych i dżemu jagodowego ( oczywiście nie mieszałam ich ze sobą! )

Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części np. nożem do pizzy wychodzi sprawnie. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć w kierunku czubka, formując rogalik.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut ( może być krócej, to zależy od piekarnika ). Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy.


4 komentarze:

  1. Znakomicie wyglądają, muszę wypróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne zawijańce. jak bez wyrzutów sumienia, to ja chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuj Anula, koniecznie!

    Asieja, przesłałabym, ale już nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)