piątek, 31 sierpnia 2012

Makaron z fasolką szparagową i pastą z czarnych oliwek.Obiad na lato!



Inspiracją na przygotowanie tego letniego obiadu był dla mnie przepis Tessy Capponi-Borawskiej. Brak niektórych składników w domu sprawił, że przygotowałam to danie po swojemu. 
Jest to idealna propozycja na upał, kiedy w kuchni nie chce się zbyt wiele czasu spędzić, a spożyć coś lekkiego należy, bo trudno cały dzień o pustym żołądku chodzić ;)

Składniki:
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 50 dag makaronu ( u mnie rurki )
  • pasta z czarnych oliwek*
  • oliwa
  • 20 dag pomidorów
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Fasolkę oczyszczamy, kroimy na kilku centymetrowe i gotujemy razem z makaronem al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone w kosteczkę, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

* Jeśli nie znajdziecie w sklepie pasty z czarnych oliwek, możecie tak jak ja, zmiksować 15 oliwek z łyżką oliwy i szczyptą soli. Taka pasta jest też świetna na mini kanapeczki - przekąski w stylu greckim.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)