Wpadła do mnie ostatnio na kawę wegańska siostra, przygotowałam więc proste ciasto z jej bloga. Użyłam mleczka kokosowego, nieco rozwodnionego, żeby było rzadsze, ale smak kokosowy nie był wyczuwalny, więc rodzaj użytego mleka roślinnego nie ma znaczenia. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że cukru trochę dużo, ale przy tej ilości kakao, ciasto nie wychodzi za słodkie.
Najbardziej smakuje mi posmarowane powidłami śliwkowymi :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżka octu
- 3/4 szklanka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki musu jabłkowego lub jakiegoś dżemu ( opcjonalnie)
Super! przepis zapisałam:)
OdpowiedzUsuńTak, przepis prosty, więc warto go mieć w zanadrzu :)
Usuńjakie wymiary powinna mieć keksówka?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w takiej dużej, w której chleb zwykle wypiekam, jej wymiary to 31x13 cm. Ale jak widać na zdjęciu, ciasto nie jest w związku z tym wysokie. Jeśli wybierzesz mniejszą keksówkę, ciasto będzie wyższe, ale może piec się troszkę dłużej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis i pięknie wygląda ciasto !
OdpowiedzUsuńpyszne! właśnie zrobiłam i jemy z TŻtem jeszcze ciepłe... :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuń