Upiekłam ją w tygodniu na obiad. Ci, którzy zaglądają do nas na facebooku widzieli już zdjęcia. Czas zaprezentować przepis. Łatwa do zrobienia to tarta, bo na gotowym cieście francuskim. Nada się i na obiad i na kolację. Do zajadania na ciepło i zimno.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- paczka świeżego szpinaku (450 g)
- opakowanie ricotty
- 4 jaja
- 1 mała cebula dymka
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej
Formę do tarty wyłożyć ciastem. Jeśli nie używasz formy silikonowej, wysmaruj ją wcześniej masłem lub olejem! nakłuj ciasto widelcem, nakryj papierem do pieczenia, na który wysyp suszoną fasolę (jako obciążnik) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 st. C na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj posiekany drobno czosnek i po chwili umyte i wysuszone liście szpinaku. Smaż kilka minut, aż szpinak straci objętość. Posól go teraz, popieprz i dopraw gałką muszkatołową. Szpinak przełóż na podpieczone ciasto. Ricottę wymieszaj z jajami, solą i pieprzem. Wlej masę jajeczno-serową na szpinak, wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut (aż masa się zetnie). Podawaj na ciepło lub na zimno.
połączenie szpinaku i ricotty to zawsze dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuń