piątek, 3 maja 2013

Angielski crunch


Pyszne, chrupiące, angielskie ciastka, bardzo łatwe i szybkie w produkcji.

Składniki:
  • 110 g margaryny lub masła
  • 120 g cukru ( użyłam trzcinowego )
  • 1 łyżka złotego syropu ( zastąpiłam miodem )
  • 225 g drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • płatki migdałowe do posypania
 Piekarnik rozgrzej  do 180 st. C ( piekę z termoobiegiem ). Prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm wysmaruj masłem ( chyba, że użyjesz foremki silikonowej, wtedy nie musisz jej niczym smarować ). W garnuszku podgrzej masło, cukier i syrop/miód. Wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj płatki owsiane i imbir. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Zostaw do ostygnięcia w formie a następnie pokrój w kwadraty.

Przepis pochodzi z książki "White Plate" Elizy Mórawskiej.

5 komentarzy:

  1. takie owsiane chrupanie bardzo lubię i nigdy nie odmówię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i smaczne chrupacze take lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne podoba mi się. No to chrup :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)