Składniki:
1 szkl. mleka roślinnego ( jeśl inie jesteś weganinem możesz użyć krowiego )
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
mała paczka proszku do pieczenia
kilka truskawek pokrojonych w kostkę
skórka starta z połowy cytryny
Wymieszać mleko, olej i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wsypać skórkę cytrynową i wymieszać. Na koniec wrzucić truskawki i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Piec w 180 st. C do suchego patyczka (20-30 minut w zależności od piekarnika).
Bardzo ładnie wygląda - trochę dożynkowo:)
OdpowiedzUsuńPiękne:) a w dodatku same zaleety:) może być normalne i wegańskie i jest mega proste:)
OdpowiedzUsuńżeby Ci go mrówki nie zjadły! :P
OdpowiedzUsuńprzyjęłabym takie ciacho, ale w sumie do końca przyszłego tygodnia nie piekę/ gotuję w biegu. Potem dam sobie trochę więcej luzu. Może jakaś weekendowa wycieczka, bo skoro Wy jedziecie na urlop to może i ja powinnam gdzieś się wybrać, choć na dzień - dwa :)
dobra - do ksiązek! :*
Super przepis,ciacho przepyszne.dzieki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam!
Usuńsuper ciasto! jedno z moich ulubionych weganskich,przepyszne ze sliwkami
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPycha wyszło :) Szybkie, wegańskie i dobre, czyli wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :D Pozdrawiam serdecznie!
UsuńCzy cukier pełni w nim tylko słodu czy jeszcze jakąś inną? Chciałabym zrobić totalnie bez cukru z uwagi na insulinooporność. Tylko mąka migdałowa, mleko kokosowe, olej lniany i truskawki. Myślisz, że wyjdzie?
OdpowiedzUsuńAniu, myślę, że możesz spróbować :) Według mnie cukier pełni tylko funkcję słodu, więc powinno wyjść. Napisz mi proszę o efektach, bo sama jestem ciekawa :D Pozdrawiam!
UsuńOczywiście chodziło mi o to czy cukier pelni tylko funkcję słodu.. ;)
OdpowiedzUsuńprzepis na jakiej wielkosci forme?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie do tarty, o średnicy około 30 cm.
Usuń