czwartek, 9 czerwca 2011

Wegańskie ciasto z truskawkami



Składniki:


1 szkl. mleka roślinnego ( jeśl inie jesteś weganinem możesz użyć krowiego )
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
mała paczka proszku do pieczenia
kilka truskawek pokrojonych w kostkę
skórka starta z połowy cytryny


Wymieszać mleko, olej i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wsypać skórkę cytrynową i wymieszać. Na koniec wrzucić truskawki i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Piec w 180 st. C do suchego patyczka (20-30 minut w zależności od piekarnika).

14 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda - trochę dożynkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne:) a w dodatku same zaleety:) może być normalne i wegańskie i jest mega proste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. żeby Ci go mrówki nie zjadły! :P

    przyjęłabym takie ciacho, ale w sumie do końca przyszłego tygodnia nie piekę/ gotuję w biegu. Potem dam sobie trochę więcej luzu. Może jakaś weekendowa wycieczka, bo skoro Wy jedziecie na urlop to może i ja powinnam gdzieś się wybrać, choć na dzień - dwa :)

    dobra - do ksiązek! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis,ciacho przepyszne.dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. super ciasto! jedno z moich ulubionych weganskich,przepyszne ze sliwkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Pycha wyszło :) Szybkie, wegańskie i dobre, czyli wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :D Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Czy cukier pełni w nim tylko słodu czy jeszcze jakąś inną? Chciałabym zrobić totalnie bez cukru z uwagi na insulinooporność. Tylko mąka migdałowa, mleko kokosowe, olej lniany i truskawki. Myślisz, że wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, myślę, że możesz spróbować :) Według mnie cukier pełni tylko funkcję słodu, więc powinno wyjść. Napisz mi proszę o efektach, bo sama jestem ciekawa :D Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Oczywiście chodziło mi o to czy cukier pelni tylko funkcję słodu.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis na jakiej wielkosci forme?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w formie do tarty, o średnicy około 30 cm.

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)