wtorek, 22 listopada 2011

Zapiekane gnocchi z kaszy manny



Jest to jeden z moich pomysłów na kolację dla dzieciaków znudzonych jedzeniem kanapek. Gnocchi przygotowałam już w ciągu dnia, podczas gotowania obiadu, tak że na wieczór były już gotowe do włożenia do piekarnika. Są świetnym pomysłem na ciepłą, pożywną i zdrową kolację.



Składniki:
  • 425 ml wywaru warzywnego
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 50 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
Wywar zagotować. Dosypać kaszkę i zamieszać. Gotować 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż masa stanie się sztywna, tak że będzie trzymać łyżkę. Następnie odstawić i lekko ostudzić.
Do masy dodać tymianek, jajko i połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem.
Masę rozłożyć na desce kuchennej na grubość 1 cm. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzoną masę pokroić w kwadraty o boku około 2,5 cm. Resztki ciasta zachować.
Natłuścić foremkę do zapiekania. Resztki ciasta ułożyć na spodzie. Na nich umieścić kwadraty, ulożone tak, by na siebie zachodziły. Posypać parmezanem.
Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Powstałym sosem polać kwadraty i zapiekać 15-20 minut w temp. 220 st. C, aż gnocchi zrobią się złotobrązowe.
Podawać gorące.

Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Penny Stephens




9 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)