poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta jagodowa (wegańska)


Ciasto kruche, jak na prawdziwą tartę przystało. Nie tylko dla wegan, ale też dla wszystkich, którzy nie tolerują jaj kurzych lu mleka lub nie mają ich akurat w lodówce, bądź też chcą  mniej kalorycznie, a pysznie zjeść. A w ogóle to ciasto jest dla każdego! :D

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki napoju sojowego
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 500 ml jagód / opakowanie borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Wrzucamy składniki do miski i ugniatamy z nich jednolite ciasto. Foremkę do tarty smarujemy olejmy i wykładamy ciastem, tak aby z boków pozostały wyższa warstwa. 
500 ml jagód i 2 łyżki cukru trzcinowego mieszamy razem. Wsypujemy na ciasto. 
Pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jagody i borówki mają dużo pektyny i to ona powoduje, że po pokrojeniu jagody trzymają się na miejscu i nie rozsypują po całym talerzyku.

Znalezione u wegańskiej siostry.



2 komentarze:

  1. Naprawdę dobra Ci wyszła! Idealnie krucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem w szoku, bo to moja pierwsza wegańska tarta w życiu!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)