piątek, 25 października 2013

Ciasteczka z sezamem


Dziś mam dla Was przepis na domowe ciastka. Dobre do popołudniowej herbaty w zimny jesienny dzień. Dobre jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły. Nadchodzi weekend, więc zakasać proszę rękawy i do dzieła! Nie ma jak domowe ciasteczka! Każdy z nas jest przecież troszkę ciasteczkowym potworem, prawda?


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 50 g sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Suche składniki ( oprócz cukru ) wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem i skórką, dodać jajko, potem wymieszane suche składniki i wymieszać. 
Przy pomocy łyżki do lodów, dwóch małych łyżeczek lub własnych rąk formować z ciasta kulki. Układać na blasze w odstępach 5-centymetrowych. 
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temp. do 150 st. C i dopiekać jeszcze około 10 minut.

Przepis z książki "White Plate" E. Mórawskiej.


3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)