Dziś focaccia, siostra pizzy. Trochę skromniejsza, ale równie pyszna. Doskonała na ciepło i na zimno. Świetna do sałatek, do dań z grilla czy też jako zagryzka do piwa lub wina. Może stanowić bazę do kanapek.
Przepis nieskomplikowany, więc każdy sobie poradzi :) Do dzieła!
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- gałązki rozmarynu,
- 5 ząbków czosnku,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- pół szklanki ciepłej wody x 2
- 300 g mąki,
- sól
Mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami na gładko, odstawiamy na bok.
W międzyczasie siekamy na drobno czosnek.
Do rozczynu z drożdży wsypujemy mąkę, szczyptę soli, pół szklanki oliwy z oliwek i zagniatamy ciasto. Blaszkę na pizzę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową i wykładamy na nie ciasto, ugniatając naoliwionymi rękami na całej powierzchni. Opuszkami palców robimy w cieście zagłębienia. Na ciasto wysypujemy posiekany czosnek i listki rozmarynu, na koniec oprószamy solą (najlepiej gruboziarnistą). Ciasto wkładamy do piekarnika na początku nagrzanego jedynie do temperatury 50 ° - w ten sposób ciasto lekko urośnie. W tej temperaturze pozostawiamy ciasto na jakieś 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 ° i pieczemy focaccię, aż się ładnie przyrumieni. Przed podaniem skropić oliwą.
źródło: stąd
na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń