Mam coś dzisiaj dla Was na osłodę z powodu kończących się wakacji. Pyszna tarta na kruchym spodzie, wypełniona kremem z białej czekolady i mascarpone. A na wierzchu ulubione owoce sezonowe. I wcale się przy niej nie napracujecie :)
Przepis dostałam od znajomej. Dzięki, Karolina!
Składniki:
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 30 ml mleka
- 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
- tłuszcz do formy
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 1 opakowanie mascarpone (250 g)
- 250 g sezonowych owoców (truskawki, maliny, borówki, porzeczki, itp.)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zestawić z ognia i wymieszać z mascarpone. Powstałą masą wyłożyć spód tarty. Na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie wdusić je w krem.
Uwielbiam !! :)) Przepysznie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńCiasta z sezonowymi, świeżymi owocami są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń