piątek, 17 października 2014

Krem czosnkowy

 



Na pochmurny, deszczowy dzień mam dziś dla Was rozgrzewający krem!

Składniki:
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g żółtego sera np. cheddar
  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Podsmaż je w garnku na odrobinie oliwy, dodaj posiekany rozmaryn. Po 2 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po minucie zalej wszystko bulionem i gotuj około 15-20 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj wszystko na gładki krem.
Dodaj śmietanę, ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z chleba odkrój skórkę, miąższ pokrój w kostkę, podsmaż go na oliwie.
Gotową zupę podawaj z grzankami i startym żółtym serem.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" A. Starmach.



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)