niedziela, 21 grudnia 2014

Wegańskie pierniczki



Dziś propozycja typowo świąteczna i bardzo aromatyczna :) Nie tylko dla wegan! Przepis pochodzi z książki "Fika" wydanej przez Ikeę. Przerobiłam go na wegański, bo w wersji pierwotnej było masło (125 g), a nie olej. Zwróćcie tylko uwagę na to, że większość składników podana jest w mililitrach (mąka także!).Zdążycie jeszcze przed Świętami!

Składniki:
  • 200 ml cukru pudru
  • 100 ml syropu cukrowego (użyłam melasy)
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki kardamonu
  • 1/2 łyżki goździków
  • 1/2 łyżki imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 750 ml mąki + odrobinę do wałkowania
Wsyp cukier do rondla, dodaj syrop i wodę. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Olej wlej do miski z przyprawami. Wlej gorącą mieszaninę cukru z syropem i wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw, aby mieszanina uzyskała temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj do mieszaniny z cukru, oleju i przypraw, całość będzie dość rzadka, ale z czasem zgęstnieje. Wyrób ciasto. Przykryj miskę lub przełóż ciasto do plastikowej torebki i wstaw do lodówki na 24-48 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremkami przeróżne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piecz w piekarniku 4-6 minut. Uważaj, żeby ciastek nie przypalić!

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście przepis prosty i zrobiłabym, ale chyba w tym roku już nie dam rady ;) Może zostaną na kolejne święta, cobym mogła uzupełnić moje kompendium wegańskich pierników ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)