czwartek, 11 grudnia 2014

Racuchy z jabłkami


Na śniadanie, na lunch, na obiad, podwieczorek i kolację. Zawsze najlepsze. Racuchy :)

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 100 g cukru trzcinowego*
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1-2 jabłka
Mąkę przesiać, zrobić w niej małe zagłębienie i wkruszyć do niego drożdże oraz dodać odrobinę mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże "ruszyły". Jaja ubić z mlekiem, tłuszczem i solą. Dodać cukier, mąkę i energicznie ubić trzepaczką do uzyskania gęstego ciasta. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do wyrośniętego ciasta. Rozgrzać tłuszcz na patelni, porcje ciasta nakładać łyżką i smażyć. Na drugą stronę obracać, gdy brzegi się delikatnie zarumienią i pojawią się na nich dziurki. Gotowe racuchy układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać ciepłe.
 
Przepis znaleziony w książce "O jabłkach" E. Mórawskiej, moją modyfikacją jest dodanie cukru do ciasta, w oryginale były bez, ale posypane cukrem pudrem przed podaniem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)