czwartek, 29 stycznia 2015

Wegańskie burgery


Nasz obiad z minionej niedzieli. Z podwójnej porcji, bo osiem byłoby mało :) Poniżej podaję przepis na buły i kotlety, resztę uzupełnijcie sobie sami. U nas były pomidory, ogórki konserwowe, cebulka, sałata, cheddar dla nie-wegan i różniste sosy od keczupu i majonezu począwszy, a na ostrym chili skończywszy.
Takie burgery to doskonały pomysł na obiad, kolację, kanapkę do pracy lub szkoły, ale też na wyjazd za miasto.
Spróbujcie! Koniecznie z bułką własnego wypieku :)
 

Bułki burgerowe

Składniki na 8 sztuk:
  • 2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki drożdży
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
Siemię lniane zalać trzema łyżkami wody i odstawić na chwilę. Obie mąki wymieszać z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Na koniec dodać spęczniałe siemię. Wyrobić ciasto mikserem na średnich obrotach (2-4 minuty). Po wyrobieniu uformować ciasto w kulę i pozostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Następnie podzielić je na 8 części i uformować z nich bułki. Ułożyć je w dużych odstępach na blasze wyłożonej silikonem lub papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Bułki piec 12-15 minut.

Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

Wegańskie burgery

Składniki:
  • 1/2 szkl. ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała, drobno pokrojona cebulka
  • 2 łyżki mąki grochowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • olej ryżowy do smażenia
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Fasolę ugniatamy na jednolitą masę, dodajemy przyprawy, uduszoną na oleju cebulę, mąkę grochową, sól, namoczone płatki i mieszamy. Masę dzielimy na kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy na okrągły placuszek o grubości 1 cm. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Przepis z "Przemytników na wakacjach"

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przecudownie :) Przepis na burgery bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję, a te bułeczki wyglądaj tak świeżo, prawdziwie i puchato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wypróbuj koniecznie! A przepis na bułki to jeden z najlepszych, jakie robiłam!

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis :) zapraszam do udziału w kanapkowej akcji na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)