Przepis na te biszkopciki pochodzi z ksiązki Małgorzaty Musierowicz "Całuski pani Darling". Jest to kolejna propozycja na słodką przekąskę dla Maluszków. Świetnie nada się też do tiramisu i innych deserów. Jedyne, co zamierzam zmodyfikować w nim następnym razem, to ilość cukru. Aby było zdrowiej, dodam 1/3, a nie 1/2 szklanki. Poza tym, zamiast cukru białego, proponuję brązowy.
składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- czubata szkl. mąki
- cukier waniliowy
Wbić jajka do miski, wspypać cukier i zmiksować. Dosypać mąkę i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłozyć papierem do pieczenia. ciasto nakładać za pomocą łyżki. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (150-160 st. C) przez 5-7 minut, az biszkopciki staną się Slicznie złote i pachnące.
o tak, są złociste! :D
OdpowiedzUsuńjak to ciasteczka Ani.. to ja się chętnie skuszę.
OdpowiedzUsuńa to dodanie ich do domowego tiramisu pobudziło moją wyobraźnię.. byłoby pysznie.
najbardziej lubię je z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały!
OdpowiedzUsuń