niedziela, 2 maja 2010

Ciasteczka bezglutenowe dla Niny (powyżej 1 roku)




Przepis mam stąd:

Ciasteczka pyszne, trochę jak kokosanki. Dla naszych małych smakoszy, nie tylko tych na diecie bezglutenowej. Dorosłym też zasmakowały :)
składniki:
  • 20 dkg mączki ryżowej (kleiku ryżowego)
  • kostka masła
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • kilka kropli esencji zapachowej (waniliowej lub migdałowej)
  • olej do natłuszczenia formy lub pergamin

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Przygotować formę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać z niego małe kawałki i formować okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.

5 komentarzy:

  1. mała już nie jestem, ale kleik ryżowy lubię. w formie ciasteczkowej, w dodatku z kokosowym aromatem.. pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie delikatne są takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam te ciasteczka bardzo zasmakowały. Na dodatek są ekspresowe w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda ze to dla innej Niny ;) dalabym sie zaprosic, hehe

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)