Przepis mam stąd:
Ciasteczka pyszne, trochę jak kokosanki. Dla naszych małych smakoszy, nie tylko tych na diecie bezglutenowej. Dorosłym też zasmakowały :)
składniki:
- 20 dkg mączki ryżowej (kleiku ryżowego)
- kostka masła
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 jajka
- 1 szkl. cukru
- kilka kropli esencji zapachowej (waniliowej lub migdałowej)
- olej do natłuszczenia formy lub pergamin
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Przygotować formę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać z niego małe kawałki i formować okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.
mała już nie jestem, ale kleik ryżowy lubię. w formie ciasteczkowej, w dodatku z kokosowym aromatem.. pysznie
OdpowiedzUsuńjakie delikatne są takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNam te ciasteczka bardzo zasmakowały. Na dodatek są ekspresowe w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńszkoda ze to dla innej Niny ;) dalabym sie zaprosic, hehe
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń