niedziela, 8 sierpnia 2010

Coxinha, czyli pierożki z drobiowym farszem






składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 łyzek masła
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 szkl. mąki
  • 25 dag kremowego twarozku np. Toska
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • tłuszcz do głębokiego smazenia

Włóz do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szkl. wody, gotuj, az kurczak będzie miękki. Zbulionu wyjmij piersi i drobniutko je pokrój. Mozesz dodać do nich natkę lub szczypiorek. Odmierz i zagotuj 3 szkl. bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając, gotuj około minuty, az powstanie ciasto. Wyjmij na stolnicę, a gdy trochę przestygnie, dodaj 2 zółtka i zagniataj tak długo, az nie będzie grudek. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj szklanką koła. Na kazdym ułóz trochę serka i farszu z kurczaka. Brzegi kółek sklej i formuj tak, aby przypominały udka kurczaka. Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w bułce tartej. Smaz około 8 minut w głebokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.

Przepis pochodzi ze strony www.gazeta.pl/kuchnia

5 komentarzy:

  1. dawno temu robiłam te pierożki. dużo z nimi zachodu, ale smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite! warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, trochę pracochłonne, ale warte pracy :) poza tym, zaangażowałam męża do pomocy

    OdpowiedzUsuń
  4. potwierdzam, pierozki bardzo pyszne, tez takie robilam, a Twoje wygladaja naprawde smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)