- 3 piersi z kurczaka
- 1/2 posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyzek masła
- 2 kostki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3 szkl. mąki
- 25 dag kremowego twarozku np. Toska
- 2 jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do głębokiego smazenia
Włóz do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szkl. wody, gotuj, az kurczak będzie miękki. Zbulionu wyjmij piersi i drobniutko je pokrój. Mozesz dodać do nich natkę lub szczypiorek. Odmierz i zagotuj 3 szkl. bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając, gotuj około minuty, az powstanie ciasto. Wyjmij na stolnicę, a gdy trochę przestygnie, dodaj 2 zółtka i zagniataj tak długo, az nie będzie grudek. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj szklanką koła. Na kazdym ułóz trochę serka i farszu z kurczaka. Brzegi kółek sklej i formuj tak, aby przypominały udka kurczaka. Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w bułce tartej. Smaz około 8 minut w głebokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.
Przepis pochodzi ze strony www.gazeta.pl/kuchnia
dawno temu robiłam te pierożki. dużo z nimi zachodu, ale smaczne.
OdpowiedzUsuńsmakowite! warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFakt, trochę pracochłonne, ale warte pracy :) poza tym, zaangażowałam męża do pomocy
OdpowiedzUsuńi smaczne :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, pierozki bardzo pyszne, tez takie robilam, a Twoje wygladaja naprawde smakowicie:)
OdpowiedzUsuń